OM GÅRDEN

VÅR HISTORIA

Här har släkten bott sedan 1535

Hälsingegården vid Florsjön som ägts och brukats av släkten efter Mikael Jonsson sedan 1535. Sörböle Gård ägs nu av den sextonde generationen. Visningshuset – gammelbyggningen är en parstuga uppförd cirka 1780. Huset har byggts ut på längd och höjd under 1850-talet och 1857 gjordes väggmålningar i festsalen på andra våningen med motiv från bland annat Sverige och Frankrike, av okänd konstnär. Målningarna har massor av spännande tidsenliga detaljer. Soldater, kärlekspar, djur, fåglar, yrkesmän och kvinnor allt med utsökta perspektiv och klara välbevarade färger.

Huset är sparsamt renoverat och har stått obebott sedan 1949. Upplev tapeter från 1800-talet, marmoreringar, schablonmålning och dekorationsmålningar, se möbler och prylar från förr. Kom och se hälsingegården i Sörböle och hör berättelserna om folket som bodde här!


Sommaren 1935

Gårdsfolk och grannar i Sörböle sommaren 1935

Bakre raden Anna och Lars Johansson, Johan, Sune och Nils.

Främre raden Agda, Jenny, Anny och Ester.


1952

Familjen i trädgården sommaren 1952 Anna Johansson med barn, respektive och barnbarn. Thore, Nils, Agda, Theodor, Britt-Marie och Reidun. Anny fotograferar.

Bänken de sitter på står nu i gammelbyggningens kök.

Sörböle Hälsingegård ägs nu av den sextonde generationen, Karin Sandström. Hon har fått höra olika historier och sägnen om gården under hela sin uppväxt. Systrarna Anny (mamma till Karin) och Agda och mormor Anna pratade mycket om vidskepelse och olika spökhistorier de fått med sig genom åren. 


Besökare får höra berättelserna om personer som bott på gården, släkten som bott här i många generationer och en hyresgäst som i all hast rest iväg från Mo och lämnat kvar hela sitt bohag.  Det ”nya” huset, intill "gammelbyggningen" är från 1885 , det är renoverat i omgångar och används nu som bostadshus.


Hälsingegården består av flera byggnader från 1700-talet och 1800-talet, härbre, vedbod, snickarbod, slipbod och farstall.